Kosthold

Barnehagen serverer lunsj hver dag, hvorav varmlunsj 2 ganger i uka. Hver tirsdag serveres et varmt fiskemåltid levert av Kjøkkensjefen, og hver torsdag serveres havregrøt med frukt og bær.

De øvrige dagene serveres grovt brød med pålegg som leverpostei, makrell i tomat, ost, skinke, mager servelat og kaviar.


De minste spiser lunsj fra ca kl 10.30 og de eldste fra ca. kl. 11.30 – 12.00. Det settes av god tid til hvert måltid for alle, minimum en halv time.
Barnehagen serverer økologisk lettmelk og vann til lunsjen. I tillegg serveres oppkuttet frukt/ grønnsaker.

Ettermiddagsmat
På ettermiddagen serveres knekkebrød eller brødskiver med enkelt pålegg, frukt og grønnsaker.

Turer
På turdager følger vi de samme kostholdsrådene som ellers. I tillegg har barnehagen med frukt og/ eller grønnsaker som vi kutter opp og serverer på tur. Vi tilbereder noen ganger mat på bål. Dette kan være fiskekaker, pannekaker, «skattekiste», mm.

 

Bursdager og andre markeringer
Vi fokuserer på at bursdagsbarnet skal være i fokus og bli gjort litt ekstra stas på denne dagen. Under selve markeringa får bursdagsbarnet velge mellom fruktfat og smoothie. Da bruker vi frosne bær og/ eller frukt og yoghurt.

Gjennom barnehageåret markerer barnehagen en del merkedager og tradisjoner. For eksempel solfest, samefolkets dag, høst- vinter og vårfest, juletretenning, nissefest m.m.

Vi tenker det er fint å holde fast på tradisjoner som for eksempel lussekatter til lucia, pepperkaker og serinakaker til jul og boller til soldagen. Vi kutter ned på sukkerinnholdet i bakverk, kakao o.l. der det er mulig, samt at tilgangen til disse matvarene er begrenset.

Det samme gjelder servering ved høst- vinter og vår- festene, samt «godteposer» ved nissefest. Ved fester for både barn og foreldre bidrar ofte foreldrene med baking. Vi oppfordrer foreldrene til å tenke på sunne alternativer som for eksempel fruktfat i tillegg til, eller som et alternativ til, kaker.
Godteposene lages i barnehagen, og kan inneholde mandarin, tørket frukt som for eksempel rosiner, epler o.l. og en sjokoladebit.